Πώς λειτουργείΓια να δεις OΛΑ τα περιεχόμενα,
πατάς στην ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ το 2007


....................

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2007

Αθηνά

Η Αθηνά ήταν κόρη του Δία. Μητέρα της ήταν η Μήτις, πρώτη γυναίκα του Δία. Ο Δίας, φοβούμενος ότι η Μήτις θα γεννούσε ένα γιο ισχυρότερο από τον ίδιο, την κατάπιε. Αργότερα, άρχισε να υποφέρει από πονοκεφάλους και κάλεσε τον Ήφαιστο να τον βοηθήσει. Ο Ήφαιστος με ένα μεγάλο σφυρί χτύπησε το κεφάλι του Δία και πετάχτηκε η Αθηνά πάνοπλη.

Η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας. Στον Κρατύλο , του Πλάτωνα, το όνομα Αθηνά ετυμολογείται από το Α-θεο-νόα ή Η-θεο-νόα, δηλαδή η νόηση του Θεού , αλλά η εξήγηση αυτή είναι παρετυμολογική. .

Συμβολίζεται από μια κουκουβάγια, έφερε μια ασπίδα από δέρμα κατσίκας, ονομαζόμενη Αιγίς που της είχε δοθεί από τον πατέρα της και συνοδεύεται από τη θεά Νίκη. Η Αθηνά συχνά βοήθησε ήρωες, όπως τον Οδυσσέα. Ο Παρθενώνας είναι ο πιο γνωστός ναός της.

ΙΕΡΟ ΠΡΟΝΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΕΛΦΟΙΗ
θεά Αθηνά και ο Ποσειδώνας
Η θεά Αθηνά φορώντας την αιγίδα

Αρχαίο νόμισμα με τη μορφή της θεάςΘεά Αθηνα. Ρωμαϊκό έργο του 1ου αιώνα μ.Χ.. Μουσείο του Λούβρου
Αθηνά σκεπτόμενη


Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς στον Παρθενώνα
Αθηνά

Η Αθηνά, κόρη του Δία, ήταν θεά της σοφίας και των τεχνών.Πριν ακόμη γεννηθεί η Αθηνά, ο Δίας, κατάπιε τη μητέρα της, τη σοφή Μητιδα, γιάτί έμαθε πως αυτή μετά την Αθηνά, θα γεννούσε ένα παιδί που θα του έπαιρνε το θρόνο.Όταν θα γεννιότανε η Αθηνά, Ο δίας διέταξε τον Ήφαιστο να του ανοίξει με ένα τσεκούρι το κεφάλι. τότε βγήκε μέσα από το κεφάλι του Δία, πάνοπλη η Αθηνά. (Κελμεμέτ Αϊσέ, Γ΄τάξη)Η Θεά Αθηνά ήταν προστάτιδα της Αθήνας και βοήθησε τους Αχαιούς όταν πολεμούσαν με τους Τρώες.(Μάλλη Δάσποινα ,Γ'τάξη)

Η θεά Αθηνά,ήταν θεά της σοφίας.Γονείς της ήταν ο Δίας και η σοφή Μήτιδα. Ο Δίας,κατάπιε τη μητέρα της και μετά η Αθηνά βγήκε από το κεφάλι του πάνοπλη.Έδωσε το όνομά της στην πόλη της Αθήνας. (Κόλλια Ισμήνη,Γ'τάξη)


Η Αθηνά,σαν προστάτιδα πόλεων που ήταν,λέγεται πολέας,που φροντίζει για την ειρηνική ζωή τους.Ήταν μεγάλη η βοήθειά της στους Έλληνες κατά τους Μηδικούς πολέμους,γι'αυτό και ο Περικλής από ευγνωμοσύνη της έχτισε τον Παρθενώνα.Η Αθηνά λατρεύτηκε σαν πολεμική μα και σαν ειρηνική θεά.(Αλχαζίδου Έφη,Γ'τάξη)