Πώς λειτουργεί



Για να δεις OΛΑ τα περιεχόμενα,




πατάς στην ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ το 2007






....................

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Ακρόπολη - Παρθενώνας -Ερέχθειο -Προπύλαια _BYZANTIO


Η Ακρόπολη των Αθηνών, ο "ιερός βράχος", είναι ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα και βρίσκεται σε λόφο στο κέντρο της Αθήνας. Στην Ακρόπολη υπάρχουν τρεις αρχαίοι ναοί, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και ο ναός της Απτέρου Νίκης. Επίσης, η είσοδος της Ακρόπολης ονομάζεται Προπύλαια. Ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης. Χτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη υπό την επίβλεψη του Αθηναίου γλύπτη Φειδία. Όλα τα μνημεία της Ακρόπολης είναι κατασκευασμένα από Πεντελικό μάρμαρο και χτίστηκαν κατά το Χρυσό αιώνα του Περικλή (450 - 330 π. Χ.) (Δ' 09 - 10)

Η Ακρόπολη τη νύχτα









Ερέχθειο - Καρυάτιδες
Ακριβώς απέναντι από τον Παρθενώνα βρίσκεται το Ερέχθειο. Είναι ο ναός του οποίου οι 6 κίονες έχουν τη μορφή νεαρών κοριτσιών, των Καρυάτιδων. Χτίστηκε μεταξύ 425 και 406 π.Χ. με σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλίμαχου και είναι ένα από τα αριστουργήματα του ιωνικού ρυθμού. Στο σημείο αυτό έγινε η φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης. Ο Ποσειδώνας χτύπησε το βράχο με την τρίαινα και ξεπήδησε θαλασσινό νερό. Με τη σειρά της η Αθηνά χτύπησε με το δόρυ της και φύτρωσε η ελιά. Οι θεοί έδωσαν τη νίκη στην Αθηνά. Οι Αθηναίοι τους αφιέρωσαν από ένα ναό κάτω από την ίδια στέγη. (Δ' 09 - 10)












Καρυάτιδες
Οι έξι μαρμαρένιες κόρες κρατούν με το κεφάλι τους τη στέγη του ναού. Έχουν τα χέρια ελεύθερα και το ένα πόδι ελαφριά μπροστά χωρίς να βαδίζει. Ήταν επιφανειακά ζωγραφισμένες στην αρχαία εποχή αλλα με το πέρασμα του χρόνου τα χρώματα χάθηκαν. (Δ' 09 - 10)




Ναός Απτέρου Νίκης


Προπύλαια
Τα Προπύλαια είναι η μεγάλη πύλη στην είσοδο της Ακρόπολης. Οι εντυπωσιακοί κίονες σχημάτιζαν μια μεγαλοπρεπή είσοδο για τους ιερείς, τις θυσίες και τις πομπές που ακολουθούσαν το κεντρικό μονοπάτι για τους ναούς που βρίσκονταν στον χώρο. (Δ' 09 - 10)



Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς
Το ύψος του αγάλματος μαζί με το βάθρο έφτανε τα 15 μέτρα. Η Αθηνά στεκόταν όρθια, επιβλητική και ολοζώντανη. Τα χέρια της ήταν γυμνά, φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο. Στο δεξί της χέρι κρατούσε τη φτερωτή νίκη, που είχε ύψος 1, 80 εκατοστά και ήταν χρυσελεφάντινη. Στο αριστερό της χέρι κρατούσε ακουμπισμένα στο δάπεδο το δόρυ και την ασπίδα. Ανάμεσά τους υπήρχε ένα φίδι. Το χρυσάφι του αγάλματος ζύγιζε περίπου ένα τόνο. (Δ' 09 - 10)




.......................................................................................................................................................................
BYZANTINH AYTOKΡΑΤΟΡΙΑ
......................................................................................................................................................................



Δικέφαλος Αετός - Το Σύμβολο του



Αγία Σοφία



Κωνσταντίνος ΙΑ΄ο Παλαιολόγος
Το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον ΜυστράΗ Άλωση της Πόλης



Παλάτι των Μεδίκων Φλωρεντία



Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος, Θεοδώρα

Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος

Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος γεννήθηκε το 1224μ.Χ. Ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας και ανασύστασε την βυζαντινή αυτοκρατορία. Ήταν ο πρώτος της δυναστείας των Παλαιολόγων. Στέφθηκε βασιλιάς της αυτοκρατορίας το 1259 μ.Χ. Κατέλαβε την Μακεδονία, εισέβαλε στην Αλβανία το 1259, στη μάχη της Πελαγονίας, συνέτριψε τον δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Άγγελο Κομνηνό Β’ και τους συμμάχους του.

Έγινε ο πιο δυνατός Έλληνας ηγεμόνας και στις 25 Ιουλίου του 1261 μ.Χ., ο στρατηγός του Αλέξιος Στρατηγόπουλος κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη. Στις 15 Αυγούστου ο Μιχαήλ στέφθηκε αυτοκράτορας στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Το 1274 μ.Χ. υπογράφει την Ένωση των Εκκλησιών, Ανατολικής και Δυτικής, στη Λυών.

Ο Μιχαήλ Η’ κατάφερε να κρατήσει μακριά από την Κωνσταντινούπολη τους Δυτικούς. Μα δυστυχώς παραμέλησε πολύ τον τουρκικό κίνδυνο που μεγάλωνε στη Μικρά Ασία καθώς και τη σερβική απειλή, που ολοένα δυνάμωνε στην Ευρώπη. Επίσης, υπογράφοντας την ένωση των εκκλησιών, έφερε σε δεύτερη θέση το Πατριαρχείο σε σχέση με τον Πάπα.

Η βασιλεία του Μιχαήλ Η’ έδωσε την εντύπωση μιας αναγέννησης, μα η παρακμή, αναπόφευκτη, ερχόταν γοργά. Πέθανε το 1282 μ.Χ. σε μια εκστρατεία στη Θράκη.

Οι μαθητές της Ε’ τάξης, σχολικό έτος: 2009-2010

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Χριστίνα Καστρουνή,

Πόλυ Νουρλιάδη, Μαρία Παράσχου,

Όλγα Παπαδοπούλου και Χρήστος Τακόρης



Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος


Ο Ρωμανός Διογένης κα ο Αλπ Αρσλάν, Μάντζικερτ

Μανουήλ Α' ο Κομνηνός

Ο Ρωμανός Διογένης και η σύζυγός του Ευδοκία σε πλάκα από ελεφαντόδοντο Φλαμανδοί Σταυροφόροι ετοιμάζονται για τους Άγιους Τόπους. Χειρόγραφο 14ου αιώνα. Ισαάκιος Α' Κομνηνός, βασίλεψε από το 1057 μέχρι το 1059

Ο Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος Νικηφόρος Φωκάς

Νικηφόρος Φωκάς Νικηφόρος Φωκάς 963 -969.
Ο Ιωάννης Τσιμισκής 925-10 Ιανουαρίου 976Ο Λέων ΣΤ' ο Σοφός

Ο Βασίλειος και ο γιος του Λέων ΣΤ' -Χρονικό του Σκυλίτζη-

Βασίλειος Α΄ ο Μακεδών 811 – 886 Η Ειρήνη η Αθηναία αυτοκράτειρα 797 -802Ο Λέων με το γιο του Κωνσταντίνο Ο Ιερός ναός της Αναστάσεως

Ο Ηράκλειος υψώνει τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα
Πίνακας Νιγδιόπολου Στέλιου

«H μάχη Ηράκλειου και Χοσρόη» νωπογραφία του Πιέρο ντέλα Φραντσέσκα 1410

Ιουστινιανός -Barnerini

Ιουστινιανός

Ο Ιουστινιανός Α’ γεννήθηκε στις 11 Μαΐου το 483 και κυβέρνησε από το 527 έως το θάνατό του το 565. Το 521 ανέλαβε το αξίωμα του υπάτου, πράγμα που τον βοήθησε να αποκτήσει κύρος και δύναμη.

Αργότερα έγινε ανώτατος αξιωματικός. Το 527 απέμεινε μονοκράτορας. Η φυσική αντοχή του και ο ολιγόωρος ύπνος του χάρισαν τον χαρακτηρισμό του «ακοίμητου βασιλιά», στην επιγραφή του ναού των Αγίων Σεργίου και Βάκχου. Διέθετε μεγάλη επιμονή, υπήρξε επίσης ιδιαίτερα δραστήριος και εργατικός. Στις 14 Νοεμβρίου του 565 ο Ιουστινιανός πέθανε. Το μεγαλειώδες πρόγραμμά του ήταν διαποτισμένο από την προσπάθεια για την επικράτηση της Ορθοδοξίας. Παρόλα αυτά η αναδιοργάνωση του κράτους, το νομοθετικό του έργο καθώς και η παλινόρθωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά και η ακμή στις τέχνες και τα γράμματα χαρακτηρίζουν τα τριάντα οχτώ χρόνια της βασιλείας του.

Η σύζυγος του Θεοδώρα, γυναίκα με γοητεία και δυναμισμό, παρόλο την ταπεινή της καταγωγή τον βοήθησε να πετύχει τους στόχους του. Σημαντικοί συνεργάτες του υπήρξαν: ο στρατηγός Βελισάριος, ο Ναρσής, ο Ιωάννης Καππαδόκης, ο Τριβωνιανός και ο Ανθέμιος.

Ο Ιουστινιανός συνέβαλε αποφασιστικά στη ριζική αναδιάρθρωση της διοίκησης. Πραγματοποίησε και μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των βυζαντινών επαρχιών. Τα επεισόδια του 532 έχουν μείνει γνωστά ως η «Στάση του Νίκα». Η δυσφορία που είχαν προκαλέσει οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις εκφράστηκαν μέσω των Πράσινων και των Βενετών στον Ιππόδρομο. Η άρνηση του Ιουστινιανού προκάλεσε την αντίδραση τους, με πυρπόληση της πρωτεύουσας. Το σύνθημά τους ήταν «Νίκα», που φώναζαν στον Ιππόδρομο. Επαναστατημένοι πολίτες μετέφεραν τον Υπάτιο και τον ανακηρύξαν αυτοκράτορα.

Οι στρατηγοί Βελισάριος και Μούνδος, καταστρώνοντας σχέδιο κατάφεραν να καταστείλουν την επανάσταση. Ακολούθησε μεγάλη σφαγή του συγκεντρωμένου πλήθους στον ιππόδρομο, όπου σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι. Η καταστολή της σήμαινε ενίσχυση της εξουσίας του Ιουστινιανού.

Οι μαθητές της Ε’ τάξης, σχολικό έτος: 2009-2010

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Χριστίνα Καστρουνή,

Άννα Κότη, Πόλυ Νουρλιάδη,

Μαρία Παράσχου, Όλγα Παπαδοπούλου,

Χρήστος Τακόρης και Χρήστος Χατζηκωσταράς